Palautetta Weekend Festivalille

Nuorten kokemuksen tulee kuulua keskustelussa Weekend Festivalista.

Helsingin Sanomat kirjoitti (HS 12.8.2015), että Weekend Festivalista on tehty 200 meluvalitusta. Keskustelu festivaalin ympärillä noudattelee valitettavan tuttuja linjoja. Keskustelua yhdestä Helsingin suurimmasta nuorisotapahtumasta käydään nuorten päiden ylitse. Keskustelun toimijat ovat ympäristökeskus, festivaalijärjestäjät, kulttuurijohtaja, megatähdet valospektaakkeleineen ja poliisi. Kuvissa ja raporteissa kuulemme lähinnä melusta ja nuorten ryyppäämisestä. 60 000 kävijän kokemus jää valtakeskustelun ulkopuolelle.

Nuorisoasiainkeskuksen työntekijät Keba, Kipa, Saara, Tino ja Rahim olivat tänä vuonna töissä festivaalilla. Tämä on osa helsinkiläisen nuorisotyön uudistumista: menemme sinne, missä nuoret ovat. Alueella ohjaajat juttelivat nuorten kanssa ja auttoivat pulmatilanteissa. Paikalla käynyt heidän esimiehensä Irma kirjoitti minulle festivaalista tavalla, joka ansaitsee tulla kuulluksi keskustelussa festivaalin jatkosta Helsingissä:

“Palautteena voi sanoa, että on hienoa, että Helsingissä on tällainen festari juuri myös nuorisoikäisille. Festarin suositus ikärajahan on 15, ja nuorempiakin voi olla vanhempien suostumuksella mukana. Anniskelualue on luonnollisesti rajattu ja sinne on 18 v. Silmiinpistävää oli nuorten hehkuva riemu, säteily, ilo ja innostus. Värejä yössä, musiikkia, kasvomaalauksia, kukkaleitä,  paljon kavereita ja uusia kavereita, upeaa ja KIVAA. Nautin näkemästäni ja ajaa köröttelin hymyssä huulin kotiin. 

Surullista olisi jos tämä festari siirtyisi muualle. Monestakin syystä. Minusta Helsinkiin pitää mahtua myös toimintaa mikä on alle 18 vuotiaille, välillä äänekästäkin. Myös heillä on oikeus kuulua Helsingissä pienen tovin. Melua kuuluu, totta, mutta se on kuitenkin rajattu aika ja ilo oli melua suurempaa. Toinen aspekti on turvallisuus. Kun tämä tapahtuu kaupunkiympäristössä on paikalla muitakin aikuisia ja nuoret pääsevät palaamaan yöksi omaan kotiin eivätkä esim. telttoihin. Nämä ovat niin nuoria, että minua ainakin kauhistuttaisi tuollainen määrä nuoria teltoissa jossain vanhempien tavoittamattomissa.

Nuorten päihdekäyttöön alueella puututtiin vahvasti. Poliisi oli alueella jo hyvissä ajoin lorottamassa juomia maahan  ja estämässä välittämistä.  Selviämisasema oli täynnä jo alkuillasta.  Yhteiskuntamme humalahakuinen päihdekulttuuri ei ole nuorten luomaa, vaan meillä aikuisilla on tässä vastuurooli myös omalla esimerkillämme.

Ohjaajien kokemus oli hyvä. Minä olen heistä hyvin ylpeä, good job, well done !  

Pienenä yksityiskohtana voin vielä mainita, että yksi teini tyttö ja hänen perheensä olivat hyvin lähellä kokea erilaisen lopun festareille. Meidän ohjaajat nostivat lähes sammuneen,  veden varassa olleen tytön rantaan ja kantoivat hänet selviämään.  Tilanne tapahtui aika kaukana festarialueen ulkopuolella, minne ohjaajamme olivat jalkautuneet. Onneksi näin. “

Kuten Irma kirjoittaa, alaikäisillä on todella vähän mahdollisuuksia päästä kokemaan festivaalitunnelmaa. Jo Weekend Festivalin halu tehdä yhteistyötä kanssamme kertoo vastuullisuudesta.

Ympäristökeskus ja elinkeino-osasto selvittävät nyt festivaalin vaikutuksia. Toivon, että myös kymmenientuhansien nuorten kokemuksella nähdään arvoa.

14 kommenttia kirjoitukseen ”Palautetta Weekend Festivalille

 1. Saara sanoo:

  Ongelma ei ole festivaali itsessään. On kivaa, että nuorilla on kivaa. Mun puolesta voidaan pitää se Stadissa tästä edespäinkin. Mutta tasapuolisuuden vuoksi, voisiko ainakin ne ämyrit seuraavan kerran suunnata sinne kantakaupungin alueelle?

 2. Susanna sanoo:

  Olen keski-ikäinen täti Laajasalosta. Festivaali kuului kotiini ärsyttävänä jumputuksena, enkä muutenkaan ole weekendissä soitetun nuorisomusiikin fani.
  Meille keski-ikäisille tädeille, ja toki muillekin, tekee ihan hyvää opetella kerran vuodessa käytännön suvaitsevaisuutta ja vaikka siinä samalla mietiskellä sukupolvien välistä kuilua. Mielestäni festivaali voisi aivan hyvin kestää kahteenstoista, jos se on järjestäjille kynnyskysymys. Nuorisolle ei todellakaan ole Helsingissä liikaa tapahtumia. Ikävää jos 200 kovaäänistä protestoijaa voittaa 60 000 nuoren kokemuksen.

 3. Utelias sanoo:

  Kun tässäkin mainitaan nuorten yöpyminen, niin mitenkäs nämä radioäänet, jotka tarjoavat nuorille tytöille yöpaikkaa pientä [luonnossa maksettavaa] korvausta vastaan? Ei kuulosta kovin turvalliselta.

 4. Jone sanoo:

  Juuri näin Susanna. Kun 24 loppuu niin eiku korvatulpat korviin jos nukkumaan menee. Eikä kyse ole todennäköisesti äänenvoimakkuudesta vaan siitä että musiikki on bassovoittoista jolloin kantaa pitemmällä varsinkin jos tuulet vielä osuu kohdilleen. Mutta suomen tyyliin kielletään tuulet niin poistuu tuokin ongelma. Ja jos täydellistä hiljaisuutta haluaa miksi muuttaa kaupunkiin.

 5. Aurora sanoo:

  Koko keskustelu weekend festivaaleista on ollut alusta asti kummallista. Viikonlopun aikana facebookissa käydyssä keskustelussa vähäteltiin niiden kokemuksia, jotka kertoivat festivaalilta kantautuvien äänien häiritsevän. Jostain syystä Suomessa oman mielipiteen kertominen herkästi tulkitaan valittamiseksi, vaikka se ei siksi olisi tarkoitettu. Eikö aito keskustelu tarkoita sitä, että kaikkia kuunnellaan ja kaikkien mielipide on yhtä arvokas?
  Olin yksi niistä, jotka antoivat kaupungille palautetta. Palautteessani pyysin tutkimaan miksi tämän festivaalin bassoäänet kantautuivat paljon kauemmaksi kuin muiden festivaalien. Oliko festarialueen sijainti, esiintymislavojen suuntaus, kaiuttimien asettelu tms. sellainen, jota voisi jatkossa muuttaa. Kyllä tämän festarin saa minun puolestani pitää jatkossakin Helsingissä, mutta kyllä kai sitä saa kehittää? Sitten vielä tuosta melusta. Keskustelu on siinäkin vellonut väärillä raiteilla. Kyse ei ole desibeleistä vaan bassoäänistä, jotka kantautuivat itä-helsingissä asuntoihin sisälle. Eli kuulet vain pelkät monotoniset bassot, et muuta musiikkia, ja sitä jatkuu monta päivää. Tämä on se ongelma, jolle ratkaisu pitäisi löytää.

 6. Ritu sanoo:

  Kuului jumputus Vantaalle Rajakylään asti. Kyllähän se ärsytti, kun ei musiikki kuulunut.
  Tiedotus bileistä oli ilmeisen epäonnistunutta, täällä ikä-ihmiset ihmettelivät ja olivat peloissaan kovasta jumputusäänestä. Ei kuulemma meinanneet uskaltaa ulkoilemaan lähteä. Parille koiran ulkoiluttajamummolle kerroin perjantaina äänen alkuperän, olivat helpottuneita ja kiittelivät, ei enää tarvitse pelätä, kun tietää mistä ääni tulee. Onko tiedotusta ajateltu kaikkien ikäryhmien kannalta ja tarpeeksi laajalle alueelle. Yleensä tietämättömyys nostaa vastarintaa.
  Nuorille kiva ja makea festari ja stadissa!

 7. Anu Aalto sanoo:

  Kyllä nyt en mieltäni pahoittanut tästä weekend jumputuksista, Pikkasen vähän salaa kävin tuossa Herttoniemen rannassa lauantai-iltana kuuntelemassa. Siistii, et on edes yks tämmönen festari homma nuorisolle TÄÄLLÄ stadissa !! Elkää siirtäkö sitä minnekää landelle, ohan siel niitä festareita koko hiton kesän.

 8. Kipa sanoo:

  Nuorisotyö on alkanut aikoinaan siitä, kun nuoret ja heidän kulttuuri aiheuttavat ääntä ja ongelmia. Nuoret haluttiin pois aikuisten näkyvistä, koska ne häiritsivät. Valitettavasti tuntuu siltä, että meidän yhteiskunta ei ole tässä asiassa mennyt yhtään eteenpäin. Nuorilla on aivan samanlainen oikeus nauttia aivan samanlaisista asioista kuin meidän aikuisten!! Ja mikä onkaan parasta, tehdään asioita yhdessä-nuoret ja aikuiset! Empä ole kuullut moista valitusta muista festareista. Vähän tuntuu siltä, että paljon puhuttu jumputus on tekosyy. Onko oikea syy se, että festari on nimenomaan nuorisolle suunnattu. Nuorisotyöntekijänä olen EHDOTTOMASTI sitä mieltä, että tätä keskustelua pitää käydä nuorten ja aikuisten-YHDESSÄ!

 9. A sanoo:

  Minä en henkilökohtaisesti vain voi käsittää miten ihmisiä hiertää meteli noin paljon että kun vuodessa on 365 päivää ja kahtena päivänä kuuluu jumputusta. Kyllä kuului meillekin asti, Mellunmäkeen, mutta ei se vaan niin kamalaa ollut ettei asian kanssa pystyisi kahta päivää vuodessa elämään.

 10. Daniel sanoo:

  Melua ei pääse pakoon edes soittamalla omaa musiikkia päälle kovalla.

  Ja kysehän on nyt 200 valituksesta, eli 200 ihmisestä joita on ärsyttänyt niin paljon että on nähnyt vaivaa selvittämällä kenelle valitetaan ja tehnyt toimenpiteet. Me laiskat jupisijat ei tehty kirjallisia valituksia mutta oli aika kurjaa kun ei se kuulu kauas musiikkina vaan meluna.

  Kyllä varmasti nuoret jotka haluavat pämppää jaksavat mennä landelle kerran vuodessa kun noin innostuneita on tapahtumasta.

 11. Kaisa sanoo:

  Nuoriso-ohjaajat jotka kirjoituksessa mainitaan näyttävät työskentelevän Itä-Helsingin alueella jossa Irma niminen henkilö nimenomaan on ollut pitkälti vastuussa siitä, että alueen kulttuuritoimintaa ja nuorisolle suunnattuja tapahtumia on rankalla kädellä karsittu. Eipä ollut Kontu Festari entisenlaisensa sen jälkeen kun nuorisoasiankeskuksen tuki tapahtumalle loppui: Ensimmäisenä vuotena tukemisen päättymisen jälkeen alkoi nuorison juopottelu ja tulipa siihen kylkeen yksi iso tuhopolttokin joka herätti suurta huomiota medioissa. Ei ole enää nuorisoesiintyjiä Ostarifestarilla ja lapsille suunnattu legendaarinen KurkiRock ei sekään saa enää ansaitsemaansa huomiota koska ei ole suunnattu nuorille vaan lapsille. Se siitä tapahtumien tukemisesta ja tämän kaltaisen toiminnan kannattamisesta. Pikemminkin taitaa olla niin, että tapahtumia saa olla kunhan ne eivät aiheuta vaivaa siellä missä itse toimitaan.

 12. Paula sanoo:

  Weekend on huippu, mutta pelastakaa Kulosaari ja kääntäkää kaiuttimet järkevämpään suuntaan 🙂
  http://www.tiede.fi/keskustelu/4878/ketju/miksi_neste_kantaa_aanta

 13. Simon Gold sanoo:

  Jos saan näiden 200 valituksen tehneen yhteystiedot, lupaan toimittaa veloituksetta jokaiselle korvatulpat.

 14. Sari Murray sanoo:

  Voisko ens vuonna suunnata ne skobet sit tänne Munkkaankin päin, ku tänä vuonna ei kuulunu tänne yhtään mitään…. 👍👍👍👍😍😍😍😍😘😘😘😘😘

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *