Mies, ole Hämähäkkimies

Sukupuolen tuoman vahvemman aseman tunnistaminen ei tee sinusta syyllistä, vaan luo sinulle velvollisuuksia toimia toisin. 6 vinkkiä arjen feminismiin miehille.

Valkoinen, lihaasyövä heteromies. Tuo miesten valtaa käsittelevässä keskustelussa usein käytetty ilmaisu saa monet miehet näkemään punaista. Perheestään huolehtivat, naisiin tasa-arvoisesti suhtautuvat miehet kokevat, että heitä syyllistetään muiden teoista.

Kiusallisuus ei kuitenkaan tee epätodeksi sitä, että normiin kuuluminen tuo etuoikeuksia. Yhteiskunnassamme on harvoja tilanteita tai paikkoja, joissa valkoinen heteromies ei olisi aina lähtöpiste toisten rooleille. Muiden asema yhteiskunnassa määrittyy suhteessa valkoisen heteromiehen asemaan.

Oman sukupuolen tuoman vallan ymmärtäminen on kiusallista erityisesti siksi, koska sen mukana tulee ajatus siitä, että on hyötynyt yhteiskunnasta jossa miehiä kannustetaan enemmän, kuunnellaan tarkkaavaisemmin, keskeytetään harvemmin ja jossa johtajan mielikuva on mies. Tunnistaminen ei poista oman työn ja uurastuksen merkitystä, mutta sisältää ajatuksen että toiseen sukupuoleen ja sukupuoliseen suuntautumiseen kuuluvalla on vieläkin enemmän esteitä raivattavanaan. Tämän ymmärtäminen ei myöskään tee vähemmistöistä uhreja tai sääliä tarvitsevia.

Herääminen oman sukupuolen ja etnisyyden tuomaan parempaan asemaan tuo helposti mukanaan myös syyllisyyttä. Syyllisyyttä hyödyllisempi tunne olisi kuitenkin velvollisuudentunto käyttää omaa etuoikeutettua asemaansa tasa-arvoisemman maailman rakentamiseen. Hämähäkkimies-sarjakuvilla kasvaneet tietävät, mistä on kyse. Kyse on ajatuksesta, jonka Uncle Ben opetti aikuistuvalle Peter Parkerille: with great power comes great responsibility. Perinteiseen aatelistoon kuulunut ajatus hyväntekeväisyysvelvoitteesta nojaa samaan ajatteluun: kun on itse saanut paljon, on myös velvollisuus antaa. Ajatus ei olekaan pelkästään Hämähäkkimiehestä ponnistava, vaan löytyy esimerkiksi Voltairen ajattelusta.

with-great-power-comes-great-responsibility

Oman sukupuolensa hyötyjen tiedostamiseen kuuluu useampi herääminen:

 1. Se, että ei ole itse nähnyt syrjintää, ei tarkoita ettei sitä olisi olemassa.
 2. Sama tilanne näyttäytyy eri ominaisuuksilla varustetuille ihmisille eri tavoin.
 3. Se, että ei ole itse syrjinyt, ei tarkoita että syrjintää ei ole olemassa.
 4. Se että ei ole itse etuillut ja toiminut väärin, ei tarkoita ettei olisi hyötynyt yhteiskunnasta joka suosii miehiä.
 5. Etuoikeutetun aseman tuoma pieni ahdistus on ajattelevan ihmisen merkki.

Mitä ne hämähäkkimiesten teot sitten voisivat olla? Näihin asioihin pystyy melkein jokainen mies – ja jopa ilman lycra-asua ja sukupuolisesta suuntautumisesta tai etnisyydestä riippumatta:

 1. Liity esimerkiksi Suomen Mentorit -yhdistykseen ja mentoroi nuorta naista eteenpäin urallaan.
 2. Puutu tuttujen miesten sovinistisiin puheisiin ja seksistisiin vitseihin silläkin riskillä, että vaikutat tosikolta. Riko bros before hoes -ajattelua.
 3. Kysy naisilta työpaikan palavereissa heidän mielipidettään. Älä keskeytä naisia äläkä anna toisten keskeyttää.
 4. Osallistu työpaikkasi tasa-arvotoimintaan. Ja jos olet esimiesasemassa, oleta samaa myös miespuolisilta alaisiltasi. Tutkijoiden mukaan yksi yleisimpiä tapoja hidastaa tasa-arvotyötä työpaikoilla on no-show eli poisjääminen.
 5. Älä osallistu paneelikeskusteluihin, joissa on vain miehiä. Kun sinulta pyydetään vinkkejä hyvistä ihmisistä, varmista että listallasi on molempia sukupuolia.
 6. Huolehdi, että poikasi katsovat elokuvia ja lukevat kirjoja, jotka ovat naisten tekemiä tai joissa naiset esiintyvät muutenkin kuin tukemassa miehen sankaruutta. Kun ostat (kummi)pojalle lahjaa, osta myös naisten kirjoittamia kirjoja.

17 kommenttia kirjoitukseen ”Mies, ole Hämähäkkimies

 1. Pirita Kylmä sanoo:

  Napakymppi!

 2. Mervi sanoo:

  Wow! Sinulla Tommi on ihan valtavasti ymmärrystä ja tietoa aiheesta. Mahtavaa!

 3. kroohh sanoo:

  “Parempi asema” on tullut kymmenien sukupolvien tekemien uhrauksien ja työn tuloksena. Eikä miehen sukupuoli ole mikään “etuoikeus”, ellei pidä etuoikeutena saada tehdä kaikki ikävimmät ja fyysisimmät työt ja kuolla sodissa jne jne jne. Vähän lisää vastalääkettä kulttuurimarxismin mädätykselle täältä: https://www.youtube.com/watch?v=RiNHWdQt_rI https://medium.com/@NikitaCcoulombe/do-women-really-want-equality-4374910f2236#.suyzf224s

 4. Tietäjä sanoo:

  Nauroin lujaa ja makeasti. Kiitos tästä ehkä turhimmasta kirjoituksesta ikinä.

  1. Älä liity – Kannusta ennemmin nuoria miehiä (syrjäytyvät useammin kuin naiset = ajat paremmin tasa-arvoa)
  2. Puutu naisten puheisiin. Naiset puhuvat enemmän paskaa kuin miehet (ihan tutkitusti)
  3. Älä kuuntele naisia, naiset useammin valittavat turhasta kuin miehet. Jos nainen ei pärjää niin turhaan häntä nostamaan alustalle, miehiäkään ei nosteta.
  4. Miehiltä odotetaan jo nyt enemmän kuin naisilta, painosta naisia siis tekemään enemmän. Lusmuilevat jo.
  5. Osallistu paneelikeskusteluihin. Naisten oma vika jos eivät osallistu.
  6. Kannusta poikia lukemaan miesten kirjotitamia kirjoja miehille. Pojille tulee antaa hyvän miehen malli ei feministi miehen tai muun turhakkeen.

 5. Baldur sanoo:

  Ei tarvitse siirtyä kuin kodin ja perheen alueelle, niin heti nainen on normi.

  • Tommi Laitio sanoo:

   Millä perusteella?

   • Baldur sanoo:

    Vaimo määrittää mitä tehdään, milloin tehdään, miten tehdään, kuinka paljon tehdään ja sen jälkeen työt jaetaan tasan. jos mies on eri mieltä hän on automaattisesti väärässä. Ja sitten tämä kaikki legitimoidaan jollain naurettavalla metatyö-höpinällä.

 6. BOSS sanoo:

  “Kiusallisuus ei kuitenkaan tee epätodeksi sitä, että normiin kuuluminen tuo etuoikeuksia.”

  Lista miesten etuoikeuksista:

  1) miehet kohtaavat väkivaltaisen kuoleman kertaluokkia (3-5 x) todennäköisemmin kuin naiset.

  2) miehet päätyvät lopettamaan elämänsä oman käden kautta itsemurhaan kertaluokkia useammin kuin naiset.

  3) vaaralliset, likaiset ja raskaat työt ovat valtaosin miesten vastuulla. Valtaosa kuolemaan johtaneista tapaturmista kohdistuu miehiin.

  4) miehet saavat samoista rikoksista kovempia tuomioita kuin naiset.

  5) asevelvollisuus – vankilan uhalla – koskee vain miehiä.

  … ja niin edelleen.

  • Tommi Laitio sanoo:

   On totta, että miesten syrjäytymisriski on suurempi. Kirjoitukseni käsittelee yhteiskunnan valtaa.

  • Female Boss - is it bossy then sanoo:

   2. kohtaan korjaus: miesten itsemurhakuolleisuus on suurempi, koska he käyttävät aggressiivisempia menetelmiä ja “onnistuvat” yrityksessään useammin. Naiset ja erityisesti nuoret naiset 13/14/15 -vuotiaista ylöspäin ajattelevat itsemurhaa, tekevät itsemurhia enemmän, mutta eivät kuole itsemurha kuolinsyynään. Lähteenä Suomen Mielenterveysseura.

 7. Turo sanoo:

  Mielestäni hyvin erikoinen käsitys siitä, mitä on olla ihan tavallinen mies nyky-Suomessa ja mitä tästä tulisi miehelle seurata suhteessa naisiin.

  Saako mies siis kirjoittajan mukaan arvonsa ensisijassa sitä kautta, miten jalustakohtelee naisia?

 8. Lotta sanoo:

  Kiitos Tommi! Pidän erityisesti siitä, että vinkkisi ovat hyvin työelämäkeskeisiä, foorumi, joka on lähes jokaisen arkipäivää, ja jossa vielä riittää tasa-arvon saralla paljon töitä. Jätin sinulle palautetta myös tänne: http://www.lottapunkanen.fi/viikon-valitut-palat/

 9. […] Aatteellisuus ja teoreettisuus ei kuitenkaan saa kaapata koko keskustelua, vaan meillä arkifeministeilläkin pitää olla oikeus puhua. Virheiden osoittamisen ja toisten nolaamisen sijaan meidän pitää […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *