Sata lasissa

Tänään tuli 100 päivää täyteen Helsingin nuorisotoimenjohtajana. Amerikkalaisessa politiikassa uskotaan, että ensimmäinen satanen kertoo paljon uuden johdon suunnasta. Tiedä häntä. Meillä se näyttäisi jokseenkin tältä.

On ollut käsittämättömän siistiä liittyä Helsingin kaupungin ja tarkemmin sen nuorisoasiainkeskuksen porukkaan. On häkellyttävää, millä sitoutumisella ihmiset työtään tekevät ja kuinka iholle se työ menee. Samalla tavoin kun hyvä nuorisotyö on ryhmälähtöistä, kaikki merkittävä myös virastona saavutetaan yhdessä.

 • Nuorten osallistuminen
  Parituhatta nuorta valtasi ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungintalon RuutiExpo-tapahtumassa.
  Ruutiin valittiin uusi ydinryhmä, jossa kaupunginosista vahvimmin edustettuna on Jakomäki.
  Nuoret ovat osallistuneet Ruuti-vaikuttamisjärjestelmän suunnittelijan valintaan.
  Nuoret haastattelevat ensi viikolla alueellisten palvelujen osastopäälliköksi hakeneet. Tämä käytäntö tullaan levittämään siten, että tulevaisuudessa nuoret haastattelevat kaikki vaativiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin hakeneet.
  Aloitimme valmistelun osallistavasta budjetoinnista kahdessa alueellisessa nuorisotyöyksikössä. Ajatuksena on, että alueen nuoret laativat ehdotukset vuoden 2014 toiminnasta ja rahankäytöstä.
  Nuorten Ääni -toimitus, jossa nuoret tekevät itse tärkeiksi katsomistaan aiheista journalismia mm. Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja Ylen A-studioon, sai Demokratiapalkinnon.
 • Työn vaikuttavuus
  Valmistelimme loka-marraskuussa ehdotuksen nelivuotisesta tutkimushankkeesta, jossa todennetaan kenties ensimmäistä kertaa Suomessa nuorten harrastusten vaikuttavuus koulutukseen ja koettuun hyvinvointiin. Tulemme seuraamaan joukkoa nuoria neljä vuotta ja katsomaan, miten tuki harrastamiseen muuttaa heidän elämäänsä. Helsingin kaupunginhallitus myönsi 1,23 miljoonaa euroa tutkimushankkeelle nuorten syrjäytymistä ehkäisevästä juhlarahasta joulukuussa 2012.
 • Tyypit ja paikat tutuksi
  Tein ensimmäisessä henkilökunnan tapaamisessa lupauksen, että käyn kaikissa nuorisoasiainkeskuksen 90 toimipisteessä ensimmäisen vuoden aikana eli 8.10.2013 mennessä. Tähän mennessä vierailuja on ollut 39.
 • Organisaatiokulttuuri
  Nuorisotoimenjohtaja avasi ulkoisen (tämä) ja sisäisen (henkilökunnalle) blogin. Sisäisessä blogissa kerrotaan vierailuista toimipaikkoihin sekä viraston johtotiimissä käsitellyistä asioista.
  Avasimme haun viraston kehittämisryhmiin (yhdenvertaisuus, Ruuti, uudet toimintakonseptit, oppiminen, nivelvaihepudokkuus), joihin kaikki työntekijät riippumatta työtehtävästä voivat hakea.
  Avasimme Hietaniemenkatu 9:n toisen kerroksen iltaisin ja viikonloppuisin nuorten ja kansalaisjärjestöjen käyttöön.
  Palkitsimme Jakomäen nuorisotalon tiimin Vuoden nuorisotyötekona.
  Varmistimme hyvän hallinnon nimissä, että sama ihminen ei voi tehdä hankintaesitystä, hyväksyä sitä ja vastaanottaa tavaraa.
  Käsittelimme työhyvinvointikyselyn tulokset ja tarjosimme työnohjausta ja muuta tukea yksiköille, jotka tulosten perusteella sitä eniten tarvitsivat.
  Aloitamme helmikuussa kahden viikon välein järjestettävät, kaikille avoimet perjantaitilaisuudet, joissa ajankohtaiset vieraat syventävät tietoa nuorten elämästä. Ensimmäisellä kerralla (8.2. klo 14, Hietaniemenkatu 9B) nuorisotutkijat Petri Paju ja Tommi Hoikkala kertovat vuodesta ysiluokassa ja mitä koulussa tapahtuu nyt.
 • Medianäkyvyys
  Olemme näkyneet mediassa mm. Jakomäen hyvästä nuorisotyöstä, Nuorten Ääni -toimituksen Demokratiapalkinnosta, nuorten yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta (Ruuti), suomalaisesta rasismista, graffitipolitiikasta Helsingissä, nuorista Kampin ostoskeskuksessa.
 • Reagointi nuorisokulttuuriin
  Vakinaistimme pelitoiminnan (Pelitalo) osaksi helsinkiläistä kulttuurista nuorisotyötä ja samalla vakinaistimme sinne kaksi työntekijää lisää.
  Sovimme rakennusviraston kanssa, että nuorisoasiainkeskus ja rakennusvirasto yhdessä laativat ehdotuksen Helsingin graffitipolitiikaksi.