Tullaamo on hyppy syvään päähän (Puhe Tullaamon avajaisissa 15.8.2013)

Kolmekymmentä nuorta teki kesätyönään taidetta tyhjillään olevassa varastorakennuksessa Kalasatamassa. Nuoret taiteentekijät paneutuvat kesän aikana haluamaansa taiteen alueeseen. Kokeneet ammattitaiteilijat toimivat kummeina tukien ja ohjaten työssä. Lopputulokset esitellään Juhlaviikkoaikaan. Tullaamo innostaa, herättää luovuuden sekä todistaa, että taide tekee hyvää. Kummitaiteilijat: Hanna Brotherus, Kalle Hamm, Sanna Salmenkallio

WEB_ISO_Tullaamo_credits_Riku_Lievonen

Taide on aina hyppy syvään päähän. Ikinä ei voi tarkasti tietää, miten tämä hyppy menee. Se voi mennä ensimmäisellä kerralla täysin nappiin tai pitkänkin harjoittelun jälkeen mennä ihan plörinäksi. Siksi juuri taiteen tekeminen vaatii kanttia. Taide edellyttää, että uskaltaa puskea pidemmälle, uskaltaa ilmaista jonkun olevan tärkeää. Taiteen tekeminen edellyttää taitoja, jotka kehittyvät tekemällä. Silti parhaatkaan ja harjoitetuimmatkaan taidot eivät tuo koskaan täyttä varmuutta. Juuri ennen hyppyä, siinä ponnahduslaudan kärjessä, varpaat kiertyneenä reunan ympäri, jännittää varmasti.

Sama pätee myös hyvään nuorisotyöhön. Nuorisotyössä tekeminen lähes aina muokkaa suuntaa ja pakottaa miettimään tekotapoja uusiksi. Hyvässä nuorisotyössä ollaan rinnalla, mutta ei tehdä puolesta. Hyvä nuorisotyö on aina hyppy.

Tänään – nyt – avataan siis kolmenkymmenen rohkean nuoren taiteilijan hyppypaikka yleisölle. Nyt näemme, mitä altaan pohjalta löytyi. Vedet, joihin he hyppäsivät, ovat sisältäneet jälkiä niistä, jotka olivat ennen. Nuorten taiteilijoiden teot ovat jättäneet tähän tilaan jälkiä.

Haluan omasta ja Helsingin kaupungin puolesta kiittää koko hyppyjoukkuetta. Kun juhlaviikkojen kanssa keksimme idean Tullaamosta viime keväänä, emme tienneet mihin tämä johtaa. Tästä tuli hienompi kuin uskalsimme ikinä kuvitella. Se johtuu teistä, jotka olette täyttäneet tämän tilan kesän aikana jäljillänne. Haluan kiittää nuoria taiteilijoita, kummitaiteilijoita, assistentteja sekä omaa nuorisoasiainkeskuksen porukkaamme. Te olette kaikki ottaneet ison riskin, kun olette hypänneet. Kiitos, että saamme olla todistamassa, mihin se johti.

Ponnahduslauta on kantanut, vaikka se on tehty pienistä paloista. Tullaamoa ei laitettu kasaan isolla rahoituksella, vaan olemme keränneet tarvittavat rahat, tilat ja välineet eri paikoista. Juuri tällaista me haluamme tehdä myös jatkossa. Tullaamo yhdistää aivan uudella tavalla taiteen tekemisen, kulttuurisen nuorisotyön, nuorisotakuun ja kaupungin tyhjien tilojen fiksumman käytön. Kiitos kollegoille tilakeskuksesta, henkilöstökeskuksesta ja sosiaali- ja terveysvirastosta, että tämä saatiin kasaan. Kiitos, Helsingin Juhlaviikot, että tulitte ponnahduslaudalle kanssamme jo silloin, kun vasta ensimmäiset raudat oli ruuvattu kiinni.

Tämä projekti ei mennyt niin kuin suunniteltiin. Se oli tarkoituskin. Se on taiteellisen tekemisen ajatus. Suunnitelmien muuttuminen ei tarkoita, että tässä olisi tehty virheitä. Tullaamon ajatus oli muutos. Tässä on tehty kaikki oikein.

Nyt puhutaan paljon nuorista ja nuorten hyvinvoinnista. Taloudellista kurjuutta ja eriarvoisuutta korostavan yhteiskuntailmaston keskellä tarvitaan valon ja toivon lähteitä. Kiitos, että olette tehneet Tullaamosta sellaisen.

Kiitos.

Tullaamo

Kyläsaarenkatu 14 (Helpointa on jäädä pois Kalasataman metroasemalla ja kävellä siitä perille. )

Tullaamoon on vapaa pääsy.

Tullaamo on auki 16.8.–1.9. ti-pe klo 15–20 ja la-su klo 12–20.

Opastetut kierrokset 16.8.–1.9. ti­–pe klo 18, la–su klo 15­­ ja 18

Justus Kantokosken  ”Straight Way to Freedom” –performanssi  (kesto n. 15 min)

18.8.–1.9.

Ke, to, pe klo 17 ja 19

su klo 15,17,19

Tullaamossa on myös opastuksia ryhmille. Tiedustelut

maikki.lukka (a) hel.fi, p. 0403347443
annamaija.nareaho (a) hel.fi, 040 3345357