Kymmenen todistetta, että kaikki hyvä ei tule Helsingistä

Helsingin nuorisolautakunta päättää joulukuussa 2014, mikä on kaupungin nuorisotyön tehtävä ja painopiste. Sen vuoksi katsomme tänä vuonna entistäkin tarkemmin sitä, miten muualla nuorisotyötä tehdään. Tässä 10 asiaa muualta, joista olen varsin innostunut.

IMG_20140215_132440-1
Helsingin nuorisoasiainkeskus on Suomen suurin nuorisoalan toimija. Se on sekä selvä vahvuus että mahdollinen heikkous. Vahvuus se on siksi, että meillä on paukkuja kokeilla asioita ja kehittää isoja asioita. Tästä todisteena käy viime vuosilta esimerkiksi nuorten toimintakeskus Happi, laajaan osallistumiseen perustuva vaikuttamistoiminta Ruuti ja katutaidetoiminta. Suuri koko tekee mahdolliseksi, että voimme tänä vuonna toteuttaa Suomen laajimman havainnointiharjoituksen osana tänä vuonna toteutettavaa suunnantarkistustamme. Kesäkuuhun mennessä jokainen 400 työntekijästämme on koulutettu etnografiseen havainnointiin ja viettänyt yhden iltapäivän havainnointityössä sellaisissa nuorten toimintaympäristöissä, joissa emme tee töitä.

Suuri koko on heikkous, jos se tarkoittaa ylimielisyyttä tai katsomisen laiskuutta. Meidän on tarkkailtava itseämme ja kuunneltava kumppaneitamme, jotta näin ei käy. Juuri tämän vuoksi osana suunnantarkistusta henkilökuntamme käy aktiivisesti tutustumassa hyviin toimintamalleihin Helsingissä ja muualla. Riittävä nöyryys ja uteliaisuus pitää nälkäisenä.

Meillä oli torstaina ja perjantaina kymmenen suurimman kunnan nuorisotoimien tapaaminen Oulussa. Sieltä tarttui taas muutama todella erinomainen toimintatapa mukaan. Tässä kymmenen toimintatapaa, joista olen varsin innoissani.

 1. Arena 29 (Göteborg)
  Kahden hyvin itsenäisesti työskentelevän nuoriso-ohjaajan pyörittämä kulttuuritila 16–20-vuotiaiden järjestämille tapahtumille. Nuoret saavat järjestää tapahtumia Arenalla, mutta ohjaajat tukevat nuorten tapahtumia julisteiden tuottamisella ja muulla. Ohjaajilla on hyvin itsenäinen päätöksentekovalta siitä, mihin vuosittaista budjettia käytetään. Nuoret sitoutuvat myymään tietyn osuuden lipuista ennen tapahtumaa. Kaikki tulot tapahtumista menevät Arenalle eli luovat mahdollisuuksia muille. Monimutkaisen nettisovelluksen sijasta ohjaajat laittavat usealle tuhannelle nuorelle tekstarin tapahtumista.
  Lue lisää: http://www.arena29.se
 2. Monitoimitalo 13 (Tampere)
  Nuorten palveluiden pyörittämä kansalaistalo aivan rautatieaseman vieressä. Viidessä kerroksessa toimivat yhdessä kaikki vauvasta vaariin. Nuoria työllistävä kahvila hoitaa tapahtumien tarjoilut. Työntekijät olivat mukana rakennussuunnittelussa jopa sillä tarkkuudella, että jokaisesta käsityötilojen lattiakaivon paikasta sovittiin työntekijöiden kanssa.
  Lue lisää: http://www.nuortentampere.fi/13/
 3. Fryshuset (Tukholma)
  Pohjoismaisen nuorisotyön Guggenheim Bilbao eli yleisin hyvien käytäntöjen esimerkki. Perustettu rohkeasti vanhaan kiinteistöön tuomalla saman katon alle oikeistolaiset jenginuoret, työmarkkinoiden ulkopuolella olevat skeittarit, koripalloharrastajat ja partiolaisten työväenopisto. Onnistunut esimerkki siitä, miten nuorten omien intohimojen tukeminen on paras tapa saada nuoret mukaan myös koulutukseen ja työelämään. Nyt yli sadan järjestön pyörittämä Fryshuset vastaa koko kaupunginosan nuorisotyöstä.
  Lue lisää: http://www.fryshuset.se
 4. Byströmin talo (Oulu)
  Nuorten matalan kynnyksen auttamispalvelut sekä tieto- ja neuvontatyö koottu yhden katon alle Oulun keskustaan. Jokainen työntekijä on vastuussa siitä, että tekee kohtaamansa nuoren kanssa alkukartoituksen. Näin ollen nuorelle voidaan löytää oikea ammattilainen, joka hoitaa tuen ja avun loppuun asti. Viranomaisten tiedonvaihto-ongelmat ratkaistu niin, että tietoja mennään katsomaan toisen ammattilaisen koneelta nuoren kanssa tai nuorelta pyydetään lupa tietojen jakamiseen. Jos sopiva ammattilainen ei ole paikalle, ammattilainen ottaa yhteyttä nuoreen ja sopii tapaamisen – ei toisinpäin.
  Lue lisää:  http://www.ouka.fi/oulu/nuoret/bystromin-nuorten-palvelut
 5. Rock Academy (Turku)
  Turun kaupungin nuorten palveluiden pyörittämä kahden vuoden bändiohjelma, jossa nuorille järjestetään klinikoita tunnettujen ammattimuusikoiden kanssa ja nuorten bändit pääsevät soittamaan lätkämatseihin, futispeleihin, kaupungin vastaanotoille. Nuoret sitoutuvat maksuttomaan ohjelmaan kahdeksi vuodeksi. Kohdennettua nuorisotyötä eli pitkäkestoista tukea musiikin keinoin.
  Lue lisää: http://www.turkubandstand.fi/rockacademy.html
 6. Nowhere (Amsterdam)
  Amsterdamin itäisessä kaupunginosassa toimiva nuorten toimintakeskus, joka järjestää kurssitoimintaa erilaisissa urbaanin kulttuurin lajeissa (hip hop, street dance, spoken word jne). Ohjelmoinnista vastaavat vuodeksi kerrallaan palkattavat alle 25-vuotiaat, jonka lisäksi Nowheressä työskentelee vain 2-4 ihmistä. Menestynyt toimintamalli on spoken word ”-kerho”, joka tuo yhteen räpistä ja klassisesta runoudesta kiinnostuneet.
  Lue lisää: http://www.nowhere.nl
 7. Kesätyöseteli (Oulu)
  Oululaisille15-17-vuotiaille jaettava 280 euron seteli, jolla voi hommata itselleen kahden viikon kesätyön. Setelin toisella puolella on valmis työsopimus. Yli 60 prosenttia nuorista hyödyntää seteliä. Lähes 90 prosenttia nuorten työpaikoista on yksityisellä sektorilla.
  Lue lisää: http://www.ouka.fi/oulu/tyo-ja-elinkeinot/kesatyo
 8. Snabba cash (Ruotsi)
  Useissa ruotsalaisissa kaupungeissa toimiva malli, jossa nuoret saavat muutaman sadan euron tukea omille projekteilleen parissa viikossa.
  Lue lisää: http://www.kulturungdom.se/bidrag/externa-bidrag
 9. 826 Valencia (San Francisco)
  Kirjailija Dave Eggersin perustama nuorten kulttuuri- ja oppimiskeskus Missionin kaupunginosassa. Päätavoite on erityisesti muuta kuin englantia äidinkielenään puhuvien lasten ja nuorten kielitaidon ja kirjoittamisen tukeminen. Tilan nimi ei kuitenkaan ole ”Center for Kids Who Cannot Read That Well”. Sen sijaan 826 Valencian etutilassa toimii merirosvotuotteiden myymälä, jonka tuotteet ovat paikallisten luovan alan toimijoiden suunnittelemia. Piraattikaupan takahuoneessa nuoret voivat koulun jälkeen tehdä läksynsä, jonka jälkeen nuoret voivat osallistua muuhun kirjoittamis- ja kulttuuritoimintaan. Toimintaa pyöritetään sadoilla vapaaehtoisilla, joista osa tekee monta päivää viikossa ja jotkut kiireiset esimerkiksi Dream Worksin ammattilaiset käyvät vuosittain vetämässä pari animaatiokurssia nuorille. Nuorten tuottamia kirjoja ja muita julkaisuja myydään piraattikaupassa.
  Lue lisää: http://www.826valencia.org
 10. Museumnacht (Amsterdam)
  Paikalliset museot järjestävät marraskuun ensimmäisen lauantaina yhdessä valtavan tapahtuman, jossa museot ovat auki myöhään, niissä on paljon ohjelmaa nuorille ja nuorille aikuisille. Ohjelma vaihtelee dj-bileistä työpajoihin, ruokajuhliin ja näyttelyihin.
  Lue lisää:  http://www.iamsterdam.com/en-GB/experience/what-to-do/whats-on/event-guide/november/museumnacht-amsterdam