Viisi vinkkiä Pride-viikolle

Mitä homo voi itse tehdä homojen tilanteen parantamiseksi? Bonuksena viisi vinkkiä vanhemmille.

1. Tule kaapista. Homoliikkeen suurin sankari on sanfranciscolainen Harvey Milk, joka valittiin ensimmäisenä avoimesti homona julkiseen virkaan. Milkin keskeisin viesti oli, että yhteiskunnalliset asenteet ja niiden myötä oikeudet muuttuvat, kun seksuaalivähemmistöjen asioista tulee enemmistölle henkilökohtaisia. Milk oli oikeassa siinä, että toisten oikeuksia on vaikeampi vastustaa, kun ‘ne’ ovat veljiä, siskoja, lasten suosikkiopettajia tai tunnettuja urheilijoita. Milk painotti aina, että homojen on uskallettava tulla kaapista, vaikka se pelottaisi mielettömästi. Vain ihmisten tullessa kaapista homous muuttuu varjojen syntiydestä osaksi yhteiskuntaa.
2. Älä ylenny alentamalla. Vähemmistöihin liittyy aina stereotypioita eli yleistäviä käsityksiä siitä, millaisia vähemmistöjen jäsenet ovat. Homoilla ajatellaan olevan löysempi rannenivel ja lesbojen ajatellaan geneettisesti pitävän ruutupaidoista. Moni homo päätyy nostamaan omaa asemaansa tekemällä äänekkäästi eroa itsensä ja stereotypian välille. Pahimmillaan tämä muuttuu voimakkaaksi inhoksi omaa ryhmää kohtaan, koska ryhmä tekee oman toiseuden näkyväksi. Omaa hyvinvointia tavoitteleva erottautuminen ei kuitenkaan siirrä määrittelyvaltaa itselle, vaan enemmistölle. Seksuaalivähemmistöön kuuluva voi tehdä omat valintansa ilman, että siihen liittyy julkista inhoa muuta ryhmää kohtaan. Inhoavalla erottautumisella kaventaa myös omaa elintilaansa.
3. Lue kirjoja. Vähemmistöön kuuluvana joutuu aina käymään hiukan rankemman identiteettityön läpi, koska vähemmistöys tuo mukanaan toisten tekemät määritelmät sinusta. Omaa perustaa voi tehokkaasti rakentaa lukemalla kirjoja, joissa on homohahmoja. Kirjallisuus tarjoaa turvallisen tavan käsitellä pelottaviakin tunteita. Riippuen omasta kiinnostuksesta voi tarttua fiktioon tai omaelämänkertoihin. Kannattaa valita hyvää kirjallisuutta. Omia suosikkejani ovat mm. E.M. Forsterin Maurice, Alan Hollinghurstin Line of Beauty, Stephen Fryn omaelämänkerrat, James Baldwinin Another Country, Michael Kimmelin Guyland, David Sedarisin While You Are Engulfed in Flames ja Jonas Gardellin Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin.
4. Käytä sanaa ‘homo’. Todellista vallankäyttöä on päättää termien merkityksistä. ‘Homo’ on yhä koulupihojen suosituimpia haukkumasanoja. Homo ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole kielteinen sana. Sanan käyttö vaatii harjoittelua. On ihan normaalia, että alkuvaiheessa tulee se parin sekunnin tauko ennen sanan lausumista. Mutta se helpottaa ajan myötä. Sanan käyttö on tapa ottaa valtaa takaisin.
5. Liity Setaan. Me kaikki emme ehdi perehtymään tuoreeseen lainsäädäntöön. Tai edes halua tehdä sitä. Seta on järjestö, joka ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiaa. Sitä kuullaan lainvalmistelussa ja tutkimushankkeissa. Seta on tämän vähemmistöporukan ääni joka tapauksessa. Mutta sen ääni on todella paljon vahvempi, jos sillä on laaja jäsenkunta.

Viisi vinkkiä vanhemmille, riippumatta lasten seksuaalisesta suuntautumisesta.

1. Katso lapsesi kanssa televisiota. Television valtaa asenteiden muokkaajana vähätellään. Minun sukupolvelleni Pete Latun Salatuissa elämissä näyttelemä Kalle oli ensimmäisiä todellisia homohahmoja televisiossa. Sitä ennen homo oli aina ollut traaginen. Will & Grace näytti, että homo voi olla ammatillisesti menestynyt. Amazing Racen voittanut homopari näytti, kuinka homot voivat olla myös kovia ja urheilullisia kilpailijoita. Nykyisin televisiossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat osa todellisuutta. Siksi on tärkeää, että vanhemmat katsovat lastensa kanssa erilaisia ohjelmia ja elokuvia ja keskustelevat niistä. Usein nuorelle riittää se, että vanhempi näkee televisiossa nuoren pään sisällä olevaa myllerrystä eikä äänekkäästi yököttele sille.
2. Jos hyväksyt, sano se ääneen. Homonuorten suurimmat pelot liittyvät siihen, että vanhemmat hylkäävät. Siksi on tärkeää, että tuot arvosi ajoissa näkyville, riippumatta lapsesi suuntautumisesta. Lapsi hakee vanhemmistaan moraalisiin pohdintoihinsa apua. Kerro, miksi sinusta tasa-arvoinen avioliitto on oikein. Jos sinulla on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ystäviä, lähde heidän ja lastesi kanssa Pride-marssille. Kerro lapsellesi, mistä on kyse.
3. Älä puhu tuttaviesi puolisoista heidän kavereinaan. Vanhempana muokkaat teoillasi lapsesi normaaliutta aina. Itselleni on ollut mielettömän iso arvo sillä, kuinka sukulaiseni tai ystäväni ovat puhuneet lapsilleen puolisoistani. Kaverista puhuminen synnyttää myös lapsellesi käsityksen, että homoudessa on jotakin hävettävää.
4. Uskalla puuttua. Lapset seuraavat vanhempiensa toimintaa moraalikysymyksissä. Uskalla huomauttaa tuttavan tai kylässä olevan lapsen syrjivästä kommentista. Jos et uskalla puuttua, selitä lapselle jälkeenpäin miksi joku kommentti tai teko oli väärin. Kun sinä teet näin, myös lapsestasi tulee puuttuja.
5. Jos lapsesi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, liity Setaan. Jäsenmaksu on pieni hinta siitä, että lapsesi etuja ajetaan isommalla voimalla.