Palautetta Weekend Festivalille

Nuorten kokemuksen tulee kuulua keskustelussa Weekend Festivalista.

Helsingin Sanomat kirjoitti (HS 12.8.2015), että Weekend Festivalista on tehty 200 meluvalitusta. Keskustelu festivaalin ympärillä noudattelee valitettavan tuttuja linjoja. Keskustelua yhdestä Helsingin suurimmasta nuorisotapahtumasta käydään nuorten päiden ylitse. Keskustelun toimijat ovat ympäristökeskus, festivaalijärjestäjät, kulttuurijohtaja, megatähdet valospektaakkeleineen ja poliisi. Kuvissa ja raporteissa kuulemme lähinnä melusta ja nuorten ryyppäämisestä. 60 000 kävijän kokemus jää valtakeskustelun ulkopuolelle.

Nuorisoasiainkeskuksen työntekijät Keba, Kipa, Saara, Tino ja Rahim olivat tänä vuonna töissä festivaalilla. Tämä on osa helsinkiläisen nuorisotyön uudistumista: menemme sinne, missä nuoret ovat. Alueella ohjaajat juttelivat nuorten kanssa ja auttoivat pulmatilanteissa. Paikalla käynyt heidän esimiehensä Irma kirjoitti minulle festivaalista tavalla, joka ansaitsee tulla kuulluksi keskustelussa festivaalin jatkosta Helsingissä:

“Palautteena voi sanoa, että on hienoa, että Helsingissä on tällainen festari juuri myös nuorisoikäisille. Festarin suositus ikärajahan on 15, ja nuorempiakin voi olla vanhempien suostumuksella mukana. Anniskelualue on luonnollisesti rajattu ja sinne on 18 v. Silmiinpistävää oli nuorten hehkuva riemu, säteily, ilo ja innostus. Värejä yössä, musiikkia, kasvomaalauksia, kukkaleitä,  paljon kavereita ja uusia kavereita, upeaa ja KIVAA. Nautin näkemästäni ja ajaa köröttelin hymyssä huulin kotiin. 

Surullista olisi jos tämä festari siirtyisi muualle. Monestakin syystä. Minusta Helsinkiin pitää mahtua myös toimintaa mikä on alle 18 vuotiaille, välillä äänekästäkin. Myös heillä on oikeus kuulua Helsingissä pienen tovin. Melua kuuluu, totta, mutta se on kuitenkin rajattu aika ja ilo oli melua suurempaa. Toinen aspekti on turvallisuus. Kun tämä tapahtuu kaupunkiympäristössä on paikalla muitakin aikuisia ja nuoret pääsevät palaamaan yöksi omaan kotiin eivätkä esim. telttoihin. Nämä ovat niin nuoria, että minua ainakin kauhistuttaisi tuollainen määrä nuoria teltoissa jossain vanhempien tavoittamattomissa.

Nuorten päihdekäyttöön alueella puututtiin vahvasti. Poliisi oli alueella jo hyvissä ajoin lorottamassa juomia maahan  ja estämässä välittämistä.  Selviämisasema oli täynnä jo alkuillasta.  Yhteiskuntamme humalahakuinen päihdekulttuuri ei ole nuorten luomaa, vaan meillä aikuisilla on tässä vastuurooli myös omalla esimerkillämme.

Ohjaajien kokemus oli hyvä. Minä olen heistä hyvin ylpeä, good job, well done !  

Pienenä yksityiskohtana voin vielä mainita, että yksi teini tyttö ja hänen perheensä olivat hyvin lähellä kokea erilaisen lopun festareille. Meidän ohjaajat nostivat lähes sammuneen,  veden varassa olleen tytön rantaan ja kantoivat hänet selviämään.  Tilanne tapahtui aika kaukana festarialueen ulkopuolella, minne ohjaajamme olivat jalkautuneet. Onneksi näin. “

Kuten Irma kirjoittaa, alaikäisillä on todella vähän mahdollisuuksia päästä kokemaan festivaalitunnelmaa. Jo Weekend Festivalin halu tehdä yhteistyötä kanssamme kertoo vastuullisuudesta.

Ympäristökeskus ja elinkeino-osasto selvittävät nyt festivaalin vaikutuksia. Toivon, että myös kymmenientuhansien nuorten kokemuksella nähdään arvoa.