Kolme vee

Tänään tuli täyteen kolme vuotta Helsingin nuorisotoimenjohtajana. Mitä on saatu aikaan?

Yksikään alla olevista asioista ei ole minun yksin aikaansaamani. Monet niistä ovat syntyneet jopa ilman minua. Mutta mm. näistä asioista olen todella ylpeä:

 1. En ole omalla toiminnallani saanut viraston toimintaa solmuun. Kerhot yhä alkavat jopa päivä ja nuorisotilat aukeavat joka iltapäivä. Itse asiassa käyntimäärämme ovat kasvaneet.
 2. Viime kesänä käynnistimme yhdessä kaupunginkanslian kanssa kesätyösetelin, jolla tarjottiin yli 2286 ysiluokkalaiselle mahdollisuus ensimmäiseen kesätyöpaikkaan. Setelillä luotiin viime kesäksi 434 työpaikkaa. Niistä 289 oli yksityisellä sektorilla. Suurin osa työnantajista on sanonut, että eivät olisi palkanneet muuten. Työt vaihtelivat jäätelönmyyjästä jättipalsamin kitkentään.
 3. Olemme valinneet yhdeksi onnistumisen mittariksi sen, kuinka moni nuori osallistuu toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Ensi vuodelle tavoite on 1300 nuorta. Tavoite on kasvattaa tätä määrää kymmenellä prosentilla vuosittain. Monella nuorisotalolla on iltoja, joina nuoret vastaavat talon toiminnasta.
 4. Olemme aloittaneet uusien ratkaisujen etsimisen nuorten asunnottomuuteen. Viime kesänä tarjosimme leirikeskuksemme asumiskäyttöön vastineeksi korjaustöistä. Tänä syksynä aloitamme uuden ryhmäasumisen kokeilun, jossa nuoret suunnittelevat asunnon. Tänä syksynä toivottavasti saadaan liikkeelle myös kokeilu nuorten ja vanhusten yhteisasumisesta.
 5. Olemme lisänneet maksutonta tai erittäin edullista harrastustoimintaa. Ensi vuodelle tavoite on 1900 harrastusryhmää, joka on hyvin lähellä tämän vuoden tasoa.
 6. Olemme uudistaneet sen, miksi helsinkiläinen nuorisotyö on olemassa. Tämänkin eriarvoisuuden ja syrjäytymispuheen keskellä me keskitymme kivaan. Uskomme, että tekemällä Helsingistä kaikille nuorille kivan paikan me teemme osamme tasavertaisemman yhteiskunnan eteen. Kyse on toivosta. Kuten Harvey Milk on aikoinaan todennut: pelkällä toivolla ei voi elää, mutta ilman sitä elämä ei ole elämisen arvoista. Sama pätee kivaan.
 7. Olemme lisänneet kirjaston kanssa tehtävää yhteistyötä. Tällä hetkellä suunnittelemme yhteisiä tiloja Laajasaloon ja Herttoniemeen. Ratkaisut sekä säästävät rahaa, tuovat nuorisotyön helpommin saavutettavaksi että tuovat sukupolvia yhteen.
 8. Ensi vuoden alusta nuorisotyö suunnitellaan jokaisessa Helsingin kaupunginosassa siellä asuvien ihmisten kanssa. Lisäämme järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä. Kaikki ensi vuoden alusta käynnistyvät nuorisotyöyksiköt ottavat käyttöön osallistuvan budjetoinnin.
 9. Olemme kouluttaneet valtavan määrän opettajia, nuoriso-ohjaajia ja sosiaalityöntekijöitä pelikulttuuriin.
 10. Olemme vuosittain täyttäneet kaupungintalon nuorilla RuutiExpossa.
 11. Olemme järjestäneet jo kaksi nuorisolautakunnan julkista kokousta.
 12. Olemme aloittaneet kokeilun nimettömästä rekrytoinnista eli valitsemme ihmiset haastatteluun ilman tietoa esimerkiksi sukupuolesta, iästä ja äidinkielestä.
 13. Olemme aloittaneet tapahtumayhteistyön Tennispalatsissa HAM:n ja Finnkinon kanssa.
 14. Jo kahtena kesänä olemme tarjonneet maksutonta, ilman ilmoittautumista toimivaa jalkapallotoimintaa koko kesäkuun ajan.
 15. Olemme käynnistäneet nuorten hyvinvointikertomuksen, joka kokoaa yhteen tuoreimman tiedon Helsingin nuorista. Hyvinvointikertomus muodostaa tietoperustaisen pohjan nuorten palveluiden suunnittelulle. Hyvinvointikertomus yhdistää rekisteritiedon, tutkimustiedon ja kokemustiedon. www.nuortenhyvinvointikertomus.fi
 16. Usealla nuorisotalolla toimii maahanmuuttajanaisten ryhmiä, joissa opiskellaan suomea ja laitetaan ruokaa yhdessä.
 17. Olemme lisänneet sekä vammaisten että maahanmuuttajataustaisten nuorten osuutta kesätyöntekijöistämme.
 18. Olemme työhyvinvoinniltamme Helsingin kaupungin kärkeä (Kunta10). Ehdottomia vahvuuksiamme ovat esimiehen tuki, työn mielekkyys ja reiluus. Lähes yhdeksänkymmentä prosenttia henkilökunnastamme suosittelisi meillä työskentelyä.
 19. Helsinkiin on luotu malli, jolla viranomaisilla on velvollisuus vastata nuorten tekemiin aloitteisiin. Nuorten aloitteet viedään tiedoksi kaupunginvaltuustoon kerran vuodessa.

On etuoikeus työskennellä nuoriso-ohjaajien joukossa. Olen heiltä oppinut, miten nähdään ihminen ongelmien takana – annetaan ihmiselle oikeus määritellä itsensä. Minusta ei olisi tekemään sitä työtä, jota he tekevät. Olen heiltä myös oppinut, miten paljon tehtävää Helsingissä yhä on tasa-arvon eteen. Ja millainen aikuisen huomion jano nuorilla on.

Nuorisotyön suunta on Helsingissä avautuminen. Ajattelen, että meidän työmme on luoda runkoverkko, johon muut voivat kytkeytyä. Tuon runkoverkon perusedellytykset ovat päivittäin nuorilta lunastettava luottamus, ryhmätoiminnan osaaminen sekä erilaisten osallisuusmenetelmien osaaminen. Uskon myös, että monikulttuuristuva Helsinki edellyttää paljon enemmän yhteistyötä perheiden kanssa. Viimeiset kolme vuotta ovat vakuuttaneet minut siitä, että Helsinki on täynnä ihmisiä, järjestöjä ja yrityksiä, jotka haluavat enemmän hyvää nuorille. Meidän työmme on auttaa heitä muuttamaan tuo halu toiminnaksi.