Mies, ole Hämähäkkimies

Sukupuolen tuoman vahvemman aseman tunnistaminen ei tee sinusta syyllistä, vaan luo sinulle velvollisuuksia toimia toisin. 6 vinkkiä arjen feminismiin miehille.

Valkoinen, lihaasyövä heteromies. Tuo miesten valtaa käsittelevässä keskustelussa usein käytetty ilmaisu saa monet miehet näkemään punaista. Perheestään huolehtivat, naisiin tasa-arvoisesti suhtautuvat miehet kokevat, että heitä syyllistetään muiden teoista.

Kiusallisuus ei kuitenkaan tee epätodeksi sitä, että normiin kuuluminen tuo etuoikeuksia. Yhteiskunnassamme on harvoja tilanteita tai paikkoja, joissa valkoinen heteromies ei olisi aina lähtöpiste toisten rooleille. Muiden asema yhteiskunnassa määrittyy suhteessa valkoisen heteromiehen asemaan.

Oman sukupuolen tuoman vallan ymmärtäminen on kiusallista erityisesti siksi, koska sen mukana tulee ajatus siitä, että on hyötynyt yhteiskunnasta jossa miehiä kannustetaan enemmän, kuunnellaan tarkkaavaisemmin, keskeytetään harvemmin ja jossa johtajan mielikuva on mies. Tunnistaminen ei poista oman työn ja uurastuksen merkitystä, mutta sisältää ajatuksen että toiseen sukupuoleen ja sukupuoliseen suuntautumiseen kuuluvalla on vieläkin enemmän esteitä raivattavanaan. Tämän ymmärtäminen ei myöskään tee vähemmistöistä uhreja tai sääliä tarvitsevia.

Herääminen oman sukupuolen ja etnisyyden tuomaan parempaan asemaan tuo helposti mukanaan myös syyllisyyttä. Syyllisyyttä hyödyllisempi tunne olisi kuitenkin velvollisuudentunto käyttää omaa etuoikeutettua asemaansa tasa-arvoisemman maailman rakentamiseen. Hämähäkkimies-sarjakuvilla kasvaneet tietävät, mistä on kyse. Kyse on ajatuksesta, jonka Uncle Ben opetti aikuistuvalle Peter Parkerille: with great power comes great responsibility. Perinteiseen aatelistoon kuulunut ajatus hyväntekeväisyysvelvoitteesta nojaa samaan ajatteluun: kun on itse saanut paljon, on myös velvollisuus antaa. Ajatus ei olekaan pelkästään Hämähäkkimiehestä ponnistava, vaan löytyy esimerkiksi Voltairen ajattelusta.

with-great-power-comes-great-responsibility

Oman sukupuolensa hyötyjen tiedostamiseen kuuluu useampi herääminen:

 1. Se, että ei ole itse nähnyt syrjintää, ei tarkoita ettei sitä olisi olemassa.
 2. Sama tilanne näyttäytyy eri ominaisuuksilla varustetuille ihmisille eri tavoin.
 3. Se, että ei ole itse syrjinyt, ei tarkoita että syrjintää ei ole olemassa.
 4. Se että ei ole itse etuillut ja toiminut väärin, ei tarkoita ettei olisi hyötynyt yhteiskunnasta joka suosii miehiä.
 5. Etuoikeutetun aseman tuoma pieni ahdistus on ajattelevan ihmisen merkki.

Mitä ne hämähäkkimiesten teot sitten voisivat olla? Näihin asioihin pystyy melkein jokainen mies – ja jopa ilman lycra-asua ja sukupuolisesta suuntautumisesta tai etnisyydestä riippumatta:

 1. Liity esimerkiksi Suomen Mentorit -yhdistykseen ja mentoroi nuorta naista eteenpäin urallaan.
 2. Puutu tuttujen miesten sovinistisiin puheisiin ja seksistisiin vitseihin silläkin riskillä, että vaikutat tosikolta. Riko bros before hoes -ajattelua.
 3. Kysy naisilta työpaikan palavereissa heidän mielipidettään. Älä keskeytä naisia äläkä anna toisten keskeyttää.
 4. Osallistu työpaikkasi tasa-arvotoimintaan. Ja jos olet esimiesasemassa, oleta samaa myös miespuolisilta alaisiltasi. Tutkijoiden mukaan yksi yleisimpiä tapoja hidastaa tasa-arvotyötä työpaikoilla on no-show eli poisjääminen.
 5. Älä osallistu paneelikeskusteluihin, joissa on vain miehiä. Kun sinulta pyydetään vinkkejä hyvistä ihmisistä, varmista että listallasi on molempia sukupuolia.
 6. Huolehdi, että poikasi katsovat elokuvia ja lukevat kirjoja, jotka ovat naisten tekemiä tai joissa naiset esiintyvät muutenkin kuin tukemassa miehen sankaruutta. Kun ostat (kummi)pojalle lahjaa, osta myös naisten kirjoittamia kirjoja.