Sankarit luovat toivoa

Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition puhe Helsinki-päivän nuorisostipendien saajille Helsingin kaupungintalolla 10.6.2016

image

Arvoisat nuoret, hyvät naiset ja herrat,

Sunnuntaina on Helsinki-päivä. Helsinki-päivänä juhlimme tätä kaupunkia, sen ihmisiä, sen historiaa ja sen tulevaisuutta. Helsinki-päivänä nostetaan esille kaupungin onnistumisia, iloja ja kaupungin sankareita. Yksi joukko kaupungin sankareita olette te.

Millainen ihminen on sankari? Kävin eilen Googlessa. Kun kirjoittaa Googleen sanan sankari, ensimmäisenä tulee joukko kuvia intialaisista joiden sukunimi on Sankari. Se muistuttaa, että Helsinki eikä Suomi ole irrallaan muista. Meidän elämämme ovat liitoksissa elämiin toisaalla. Emme elä kylässä ilman muuta maailmaa. Meistä monen perhe jatkuu ainakin toiselle paikkakunnalle, jos ei toiselle mantereelle.

Mutta kun kokeilee englanninkielistä sanaa ´hero´, päästään lähemmäksi ydintä. Osassa kuvista näkyy ilmapalloja ja täytekakkuja. Silloin juhlitaan päivänsankareita, niitä joilla kulloinkin on syntymäpäivä. Mutta se vieläkin yleisempi kuvaosuma on lihaksikas mies, jolla on viitta. Google ei tälläkään kertaa mene vikaan. Sankarit arkikielessä viittaavat ihmisiin, jotka ovat meitä muita vahvempia, jotka pystyvät ihmetekoihin. Teräsmiehen sankaruus tuntuu saavuttamattomalta, koska emme ole syntyneet esimerkiksi Kryptonissa. Meillä ei ole Wolverinen jättikynsiä ja hirmuvoimia.

Sankaruuden ajatusta tulee laajentaa ja siksi olemme täällä tänään. Kun luin perusteluja stipendeillenne, löydän itse asiassa paljon yhtymäkohtia teidän, Batmanin ja Teräsmiehen väliltä. Teitä yhdistää se, että te luotte ympärillenne valoa. Te annatte meille muille toivoa siitä, että asiat menevät eteenpäin, muuttuvat paremmiksi, että tulevaisuus on valoisa. Ilman toivoa eteenpäin ponnistelu ei tunnu mielekkäältä. Siksi haluan kiittää teitä. Tarvitsemme kaltaisianne sankareita.

Teistä moni on käynyt läpi vaikeita asioita. Olette täällä sen vuoksi, että olette tehneet sitä, mistä monet Antiikin ajattelijat puhuivat: tehneet elämästä tällä pallolla itsellenne ja muille ihmisille hellempää. Olette ottaneet vastuuta omasta ja läheistenne tulevaisuudesta, vaikka se on tarkoittanut teistä monille suunnattomien vaikeuksien voittamista. Teidän tekonne todistavat siitä, mistä filosofi Aristoteles puhuu hyvänä elämänä: te olette käyttäneet taitojanne sen yhteisön hyväksi johon te kuulutte.

Sankarit luovat meille voimaa, saavat meidät ponnistamaan korkeammalle. Teidän kaltaistenne ihmisten avulla me muutkin jaksamme. Siksi Helsinki jakaa teille tänään stipendit. Kuten Gotham City tarvitsee Batmania, Helsinki tarvitsee teitä.

Meistä harva pystyy merkittäviin tekoihin yksin. Yksi teitä kaikkia yhdistävä asia on se, että joku on huomannut teidät, halunnut muidenkin näkevän sen mihin te olette pystyneet. Pysähdytään jokainen siihen hetkeksi. Joku lähelläsi toimiva aikuinen on ottanut aikaa kirjoittaakseen huolelliset perustelut sille, miksi juuri sinä ansaitset taipaleestasi tunnustusta. Juuri tästä on kyse hyvässä yhteiskunnassa. Sankaritkin tarvitsevat tukijoita. Monet sankarit tarvitsevat toisten tunnustusta nähdäkseen omat mahdollisuutensa. Ja nyt te tiedätte, miten hyvältä se tuntuu kun tulee nähdyksi.

Siksi näin lopuksi, haluan pyytää teiltä yhtä asiaa. Laittakaa hyvä kiertämään. Kehukaa tänään jotakuta, joka ansaitsee sen. Sana ´kiitos´ saa voimaa siitä, kun siihen liitetään perustelut. Kehukaa äitiä, kaveria, opettajaa, naapuria, kioskin myyjää tänään. Ja älkää jättäkö sitä tähän päivään. Meistä jokainen tarvitsee omaan sankaruuteensa toisten tunnustusta.

Onnittelen teistä jokaista siitä kasvusta, jota olette osoittaneet. Siksi olette täällä.