Muista hengittää

 

Puhe helsinkiläisten lukioiden wanhojen tansseissa Helsingin jäähallissa 17.2.2017.

Hyvät vanhat ja vanhojen vanhemmat ja läheiset, hyvät nuoret,

Aluksi pyydän teistä jokaista katsomaan viereen, vasemmalle ja oikealle, eteen ja taakse. Kun katsot eri suuntiin, tunnista siinä joku tuttu. Katso häntä kunnolla. Ihan jo tilastollisesti voin sanoa, että Suomessa ei ole koskaan ollut niin fiksua, niin tervettä, niin laaja-alaisesti maailmaa ymmärtävää nuorta ikäluokkaa kuin te. Te tiedätte enemmän ja useammista asioista.

Mutta sen lisäksi pyydän teitä huomaamaan, miten kauniilta ja komeilta te kaikki tänään näytätte. Nyökkää hiukan sille, jonka kanssa olet taivaltanut lukiota jo melkein kaksi vuotta. Olette päässeet tähän asti. Uskalla hymyillä.

Tästä alkaa uusi vaihe. Mutta juuri tässä tilanteessa kannattaa keskittyä juuri tähän. Tämä tilanne ei tule koskaan toistumaan. Tanssien onnistuminen ja yleisössä ehkä olevat läheiset hiukan jännittävät. Hengitä sisään ja ulos. Tämä menee hyvin.

Tässä päivässä, kuten elämässäkään, ratkaisevaa ei ole täydellinen ja moitteeton suoritus. Uskalla antaa itsellesikin tänään vapautta ja ole itsellesi armollinen. Ratkaisevinta ei ole se, että jokainen askel on tänään täydellinen. Tärkeintä tänään on se, että sinulla on hauskaa. Että sinulle jää hieno muisto tästä hetkestä, joka ei koskaan toistu. Kannustan sinua katsomaan itseäsi ja tunnistamaan itsessäsi sen kauneuden ja komeuden, jota sinussa on ylenpalttisesti.

Siksi kannattaa hengittää rauhallisesti sisään ja ulos. Tämä menee hyvin.

Huominenkin tulee. Ja sitä seuraava päivä, seuraava vuosi, seuraavat vuosikymmenet. Alkaa opiskelu, työura, perhe ja joskus luultavasti eläke. Meistä kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuka tekee millaisia töitä vuonna 2030 tai 2050.

Siksi kuusi lyhyttä neuvoa.

Numero yksi. Kaikessa ei tarvitse olla maailman paras. Mutta kannattaa olla jossain poikkeuksellisen hyvä. Sen sijaan, että yrität nyt keksiä oikean uravalinnan, mieti mikä on se taito joka on sinulle niin tärkeä että olisit valmis käyttämään siihen 10 000 tuntia. Menestyminen ja hyvä elämä syntyy siitä, että on pitkälle treenattu taito jota voi käyttää toisten hyväksi.

Numero kaksi. Jos et vielä tiedä, mikä se taito on, kannattaa ruveta tekemään jotain. Oma intohimo löytyy vain tekemällä ja kokeilemalla. Tekemään pääsee, kun aloittaa jostain. Kannattaa olla utelias moneen suuntaan, jos ei vielä ole ihan varma. Uteliaat ihmiset pääsevät pitkälle. Tekemistä voi aina muuttaa. Mikään valinta ei ole lopullinen, ei vaikka se siltä nyt tuntuisi. Tärkeää on lähteä liikkeelle.

Numero kolme. Porukka ratkaisee. Ihminen uskaltaa tehdä paljon enemmän, kun tekee asioita yhdessä muiden kanssa. Löydä hyviä kavereita, pidä kavereista kiinni, tutustu rohkeasti ihmisiin. Menestyneimmät yrityksetkin syntyvät nykyään kaveriporukalla.

Numero neljä. Ole kiltti muille. Kilttejä ihmisiä myös muut haluavat auttaa. Kannustan viiden minuutin sääntöön. Jos toisen ihmisen auttamiseen menee enintään viisi minuuttia, se kannattaa aina tehdä. Aina ja miettimättä.

Numero viisi. Opettele kirjoittamaan selkeästi ja hyvin. Hyvä ja selkeä ilmaisu auttaa tulemaan ymmärretyksi ja auttaa pääsemään vaikka työhakemusten sumasta työhaastatteluun asti. Vahvan äidinkielen päälle pystyy keräämään uusia kieliä. En ole koskaan tavannut ihmistä, jota kaduttaisi se että hän osaa useampaa kieltä.

Ja lopuksi numero kuusi: muista hengittää. Kaikki kääntyy hyväksi. Nyt kannattaa keskittyä tähän hetkeen. Nuoruutta ei kannata tuhlata sen murehtimiseen, mitä kohta käy. Murehtia kyllä ehtii, mutta nuoruus ei tule koskaan takaisin.

Helsingin kaupungin puolesta toivotan teille hienoa ja hauskaa päivää. Kiitos.

(Kuvat: Vesa Vihervä)